Ветеринарна клініка "Лаповус"


Алергичні реакції у собак та кішок

Є проблеми, які зустрічаються у тварин не рідше, ніж у людини. Ці проблеми дерматологічного характеру, про які і хочеться сьогодні з вами поговорити, розібрати та описати які саме, чим відрізняються і чому виникають. Це алергія. Алергія може виникнути практично у всіх представників тваринного світу, але ми поговоримо з вами сьогодні про алергію у котів та собак. Вона може виникнути незважаючи на природне походження, вікових даних тварини, її статі. Відбувається вона за чет реакції організму, різні види подразників. Наприклад з їжею під час годування вихованця, а так само з повітря, будь-яким контактом (шкірний покрив) це можуть бути ектопаразити, блохи, клопи, кліщі, мошка, комарі. Реакція контакту із хімічними препаратами. Аж до застосування засобів за доглядом тварини (лосьйони, шампуні, присипки та спреї). На що захисні властивості організму, імунна система реагує та починає виробляти речовини, що призводять до запалень. І це виражається візуально, випадає шерсть, ушкоджуються шкірні покриви. І пригнічуючий свербіж. Який дуже сильно відбивається на загальній поведінці вихованця. Тварина стає неспокійною, дратівливою. При активному свербіння тварини розлизують собі частини тіла, труться об які-небудь поверхні, розчісують собі рани по тілу. Тим самим викликаючи вторинну бактеріальну інфекцію, яка може призвести до поверхневої або глибокої піодермії. Зустрічається алергія, яка проявляється не зміною шкірних покривів, а проявляється у вигляді кульгавості, іноді харчових розладів (діарея).

Які види алергічних реакцій можна зустріти:

Анафілактичний шок. Це найнебезпечніша і практично миттєва реакція організму на аллрген. Анафілактичний шок може виникнути на введення сироваток, вакцин, будь-яких препаратів, а також надання таблеток. Укуси змій, бджіл, бліх. Тому при виконанні вакцинації бажано якийсь час перебувати в клініці після введення сироватки або вакцини тварині. А краще ввести одразу перед вакцинацією антигістамінний препарат. Так як господарі не завжди можуть розпізнати вчасно алергію, що починається, у свого вихованця. Шок може проявитися наявністю діареї, задишкою, блювотою чи судомами. І екстрених заходів буде вжито не вчасно, втративши час тварина може загинути.


Атопічний дерматит. Дерматити часто проявляються на шкірі почервоніннями, лущенням, виникнення ураження частин тіла, а частіше це пахова область, пахва, морда та вушні раковини. І супроводжується помірним чи слабким свербінням, і цей стан викликають не укуси паразитів (бліх, кліщів, волоїдів), не харчова алергія. Вони не завдають тварині будь-якого страждання. Називають атопічним дерматитом. Дерматит виникає з-за інбридингу, заводчики пускають у розведення вже генетично хворих собак або у випадку присутні кровні родичі, чого робити не можна. Такі дерматити неможливо вилікувати звичайними антигістамінними препаратами. Або прибрати місцевими застосуваннями мазей. Такі собаки чи кішки потрапляють у ризик із білим забарвленням. Вони атопічний дерматит може бути довічно. Слід зміцнювати імунітет тварини. Або прибрати місцевими застосуваннями мазей. Слід зміцнювати імунітет тварини, і можна досягти будь-якого результату чи ремісії.

Алергія на паразитів. Блохи, кліщі та комари викликають алергію у тварин. І тварини, що мають коротку вовну або зовсім відрізняються відсутністю вовни на тілі, страждають від укусів ектопаразит набагато частіше і переносять укуси набагато гірше. Існує таке поняття "блошиний дерматит", викликаний укусом блохи. Викликаючи сильний свербіж, після почервоніння, де був укус. Тварина починає активно розчісувати все тіло, тим самим завдавши механічних ушкоджень по тілу. Це лікується препаратами від зовнішніх та внутрішніх паразитів (нашийники, таблетки, краплі на холку). І антигістамінними препаратами, які знімуть свербіж та почервоніння. Також блохи, комарі, кліщі служать переносниками серйозних і небезпечних захворювань. Є породи собак, наприклад, Ріджбеки, які можуть виникнути алергія навіть на продукти життєдіяльності паразитів.

Контактний алергічний дерматит.

Такого виду алергічна реакція може протікати у тварини, як і спонтанно при контакті з алергеном, так і проявитися з часом, наприклад, при постійній взаємодії з алергеном. Це може викликати нашийник проти ектопаразитів, використання лосьйонів для догляду, шампуні. Використання будь-яких зовнішніх мазей, взаємодія з речами (підстилки, килим, наповнювач тощо). Такі алергія зустрічається досить часто. При тому, що практично всі представники тваринного світу. Лікування відбувається видалення алергену з використання, усунення сверблячки протиалергічними препаратами, а також мазями з місцевим застосуванням. Хочеться також відзначити, що контактна алергія так само може викликатися на речовини зовнішнього середовища - пилок, пліснява, смог, пил. Іноді деякі види трави.

Блошиний дерматит.

Цей вид алергічної реакції виникає при укусах ектопаразитів. Так звана алергія на слину блохи. Після цього по тілу у тварини починається сильний свербіж, механічно тварина травмує своє тіло. Утворюються ранки, які швидко гояться. Але якщо не позбавити тварину від паразитів, то рани по тілу утворюватимуться все більше і більше, почне випадати шерсть і свербіж посилюватиметься. А найнеприємніше, що ектопаразити є переносниками різних інфекцій, кровопаразитарних захворювань. Для знищення використовують краплі на холку від бліх та кліщів, спрей, таблетки. Можна кілька днів застосовувати антигістамінні препарати, щоб угамувати свербіж.
Харчова алергія.

Один із видів алергії, що рідко зустрічаються. Коти хворіють рідше харчовими алергіями, ніж собаки. Для того, щоб харчова алергія далася взнаки, потрібно більше часу. Вона може проявитися через 1 рік після застосування алергену в їжу. Наприклад, склад раціону входить білок, який викликає алергію у вихованця. У будь-який продукт входить білок, але м'ясо це цілий білок, тваринного походження. Білка курка, яловичина, рідше індичка, кролик, телятина молода. І згодом він накопичується в організмі тварини трохи і через певний час проявляється: свербінням і висипаннями. Лікування починається зі зміни корму. Забирають колишнє джерело білка і замінять його. Або повністю замінники білків, соєвий на якийсь час. А потім підбирають раціон наново. Винятками бувають тяжкі випадки алергії. Тоді тварину можна перевести повністю на гіпоалергенний корм довічно.

Також хочеться відзначити симптоми алергії у тварин та породи схильних до алергії.

1. Витікання з носа чи очей. А також вух. 2. Набряклість кон'юктиви очей, морди. 3. Сверблячка
4. Почервоніння окремих ділянок тіла. 5. Випадання вовни. 6. Неприємний чи специфічний запах від вовни.

Тварини, схильні до алергії:

1. Шарпей
2. Чихуахуа
3. Спанієль
4. Лабрадор
5. Йоркширський тер'єр
6. Той тер'єр
7. Канадський, донський сфінкси

Як виявлятиметься алергія у тварини не завжди має значення. Іноді вона потребує індивідуального лікування та підходу. Консультації спеціаліста. Не варто займатися самолікуванням вихованця. Слід звернутися до лікаря. Встановити причину алергії без лікаря не завжди виходить.



Автор статті - інтернет
Дата друку - 2018-08-14 00:00:00
--> --> -->
©
Ветеринарна клініка "Лаповус"
< 2018 >
Всі права захищені.