Ветеринарна клініка "Лаповус"


Абсцес паранальних залоз.

 Параанальні залози (анальні) – ПАЖ – похідні потових та сальних залоз.
 З домашніх тварин параанальні залози мають собаки, кішки, тхори, скунси. Багато хто чув про те, що скунси чимось "стріляють" з попи під час стресу – це і є секрет ПАЖ (кішки можуть "вистрілювати" цим секретом до 1 метра).
 Для тварин ПАЖ виконують роль видової ідентифікації (впізнавання один одного), залучення партнерів та мічення території. Самі параанальні залози розташовуються у прямій кишці біля анусу, а їх протоки відкриваються з обох сторін ануса і спорожнення їх відбувається при дефекації тварини, при активному русі чи стресі. Нормальний секрет ПАЖ від світло-жовтого до темно-жовтого кольору рідкої консистенції.
Причини патології параанальних залоз:
- алергії
- запальні процеси в області ануса та прямої кишки
- порушення харчування - високобілкова їжа (дуже багато м'яса), перегодовування
- малорухливість
- перенесені раніше запори чи проноси
- відсутність статевої активності
- попадання інфекції
При дії будь-якої з цих причин секрет ПАЖ може сильно густіти (аж до консистенції пластиліну) і містити крихти - сильно згущений секрет з епітелієм самих проток. У цьому випадку згущений секрет ПАЖ виконує роль "пробки" - закупорює протоки, що призводить до накопичення секрету, переповнення ПАЖ та неможливості його виведення у зовнішнє середовище, що рано чи пізно призводить до формування абсцесу параанальної залози (одної або обох).

Ознаки закупорювання параанальних залоз:
- тварина часто лиже область ануса або кореня хвоста, може "їздити на попі"
- якщо підняти хвіст іноді можна побачити пробки у протоках ПАЖ у вигляді великих чорних крапок або тонких чорних трубок з двох сторін ануса (не завжди!)
- почервоніння і набряклість в області ануса
- при формуванні абсцесу ПАЖ - з одного (частіше) або двох сторін ануса можна побачити припухлість розміром від квасолі до волоського горіха або навіть курячого яйця
- при самовільному розтині абсцесу поруч з анусом утворюється додатковий отвір від 1-2 мм до 2-3 см з виділенням гною білого, жовтого або сірого кольору з сильним гнійним запахом (якщо є домішка крові, відтінок може від світло-рожевого до темно-червоного).
 Непрямі ознаки захворювання параанальних залоз:
- сильна сверблячка тварини по всьому тілу (якщо виключені блошиний дерматит та алергія)
- утворення ран на шкірі, що довго не гояться від декількох квадратних міліметрів або сантиметрів до великих, розміром 10-15*5-10 см, які погано піддаються лікуванню або які неможливо вилікувати тижнями і навіть місяцями (в нормі більшість ран на шкірі можна вилікувати за 5-7-10-14 днів)
- часті або періодичні запори (переповнені залози частково закривають прохід для калу)
- болючість при дефекації (тварина скиглить \ нявкає при спробі покакати) або порожні спроби дефекації.

Поради власникам тварин:
- один раз на 5-6 місяців проводити санацію параанальних залоз (приходьте до ветеринарного лікаря та горорите: - нам почистити залози (або нам почистити "попу"))
- якщо при санації ПАЖ секрет виявиться не рідким і світло-жовтим, а, наприклад, густим, сірого або чорного кольору або з вмістом "крихт" - такі залози необхідно промити (хлоргексидином) за допомогою внутрішньовенного катетера для звільнення проток залоз від пробок, які перешкоджають нормальному виведенню секрету назовні
- якщо у тварини помітна припухлість з одного або з обох боків ануса (або виділяється гній із сильним запахом), сильна хворобливість - необхідно звернутися до лікаря для хірургічного розкриття абсцесу ПАЖ з подальшою обробкою антисептиками та антибіотикотерапії (на вибір лікаря).

Автор статті - Таранов С.Ю.
Дата друку - 2018-07-10 15:18:27
--> --> -->
©
Ветеринарна клініка "Лаповус"
< 2018 >
Всі права захищені.